Wist u dat …

Na de val van de muur en het ineenstorten van de Sovjetmacht archieven werden geopend en staatsgeheimen vrijgegeven, zowel in Oost als in West.

Er in 1986 een Sovjet aanvalsplan op het Westen werd ontwikkeld waarin de inzetbaarheid van het Poolse leger werd geschat op maximaal 9 dagen. Na deze periode zou de aanvalskracht tot nul zijn gereduceerd i.v.m. de tehoge straling waaraan de Poolse soldaten zouden zijn blootgesteld.

De metrostations van Rotterdam zijn gebouwd met de bedoeling tijdens een atoomaanval te fungeren als atoomschuilkelder met sluizen, ontsmettingsruimten, bedden, wc’s, communicatiemiddelen en voedselvoorraden. De metrotreinstellen zouden met geopende deuren op de stations geparkeerd worden om zo de perrons te vergroten. Hier konden maximaal 80.000 mensen voor langere tijd schuilen, op een bevolking van 600.000! Inmiddels hebben de
metrostations deze functie verloren.

Begin jaren ’90 bij criminelen wapens werden ontdekt die uit een geheim depot nabij Den Haag waren gestolen. Later bleek dat onder codenaam Gladio, onder strikte geheimhouding overal in Nederland van deze wapendepots te vinden waren. Zij waren bedoeld om in geval van een Russische bezetting, het “verzet” snel van wapens te kunnen voorzien. Bijna alle depots werden na deze ontdekking
ontruimt. Enkele depots waren niet meer te traceren.

De Staatssicherheitsdienst in de DDR gebruik maakte van informanten voor het vergaren van informatie over de eigen burgers. Deze z.g. Inoffizielle Mittarbeiter, werden m.b.v. bedreiging, geld of bepaalde voorrechten geronseld. Dit liep zo uit de hand dat aan het einde van de jaren ’80 bijna de helft van de Oost Duitse bevolking de andere helft bespiedde.

Zo zijn er nog vele voormalige geheimen bekend geworden.
Deze zijn tegenwoordig op internet te vinden.
Wist u dat…